Kako zaštititi računar i Internet preglednik (browser)


Efikasna-zastita-racunara

Za većinu nas je svakodnevno korišćenje Interneta postalo od suštinskog značaja za svakodnevni život.

Ali internet je prepun opasnih pretnji od toga da vaš računar postane zaražen zloćudnim programima pa do toga da sajber lopovi ukradu vaše lične podatke.

Efikasna zaštita računara i Internet preglednika će omogućiti sigurnije surfovanje internetom i osigurati da vaš hard disk i lične informacije ne budu izložene opasnosti.

Predlažem Vam nekoliko načina da obezbedite svoj internet pretraživač za sigurnije surfovanje.

Zaštita računara i redovno ažuriranje Internet preglednika

Kako se tehnologija internet preglednika razvija, tako i pojedinci traže da iskoriste nove propuste u bezbednosti.

Prema tome, neophodno je da se vaš internet retraživač redovno ažurira.Internet pretraživači periodično objavljuju važne ispravke koje popravljaju greške i bezbednosne rupe.

U stvari, mnogi od najboljih pretraživača, uključujući Google Chrome, imaju automatsko ažuriranje i zatražiće da preuzmete važnu zakrpu.

Bezbednosne zakrpe se obično mogu preuzeti i direktno sa stranice internet pretraživača.

Na sličan način, redovno ažurirajte i svoj operativni sistem,naročito ako koristite uobičajeni internet pretraživač operativnog sistema (na primer, Internet Explorer na Windows-u).

Zaštitite računar tako što koristite blokator iskačućih prozora

Većina internet pretraživača imaju ugrađene blokatore koji sprečavaju iskačuće prozore od otvaranja i zatrpavanja ekrana.

Blokatori iskačućih prozora mogu da spreče da se virusi instaliraju na vaš računar.

Ukoliko ste primorani da koristite aplikaciju koja zahteva da privremeno isključite blokator, obavezno ga ponovo uključite kada ste završili s radom.

Zastita-racunara-na-internetu

Obavezno uključite zaštitu od prevare

‘Phishing’ sajtovi su sajtovi koji su maskirani kao pouzdani u cilju da ukradu vaše lične podatke kao što su lozinke i brojevi kreditnih kartica.

Ovi sajtovi često mogu ukrasti keširane podatke na vašem računaru bez vašeg znanja. Da biste ovo sprečili, uključite zaštitu u vašem pretraživaču, koji obično ima na ‘blacklists’ („crnim listama“) poznate ‘phishing’ sajtove i blokira pristup njima.

Ova zaštita vam omogućava da slučajno ne posetite neku poznatu ‘phishing’ lokaciju.

Jedna od jako efikasnih alatki za zaštitu računara je i Bitdefender TrafficLight koja štiti računar od ovakvih tipova prevare i veoma se lako integriše u svaki internet preglednik a potpuno je besplatna za korišćenje.

Instalirajte samo proverene programe

Ovo se možda čini očigledno, ali preuzmite softver ili program iz poznatih pouzdanih izvora.

Iznenađujuće veliki broj korisnika interneta preuzima besplatne programe sa nepoznatih izvora i nehotice instaliraju štetan špijunski softver ili viruse na svoje računare.

Ako niste sigurni za neki program, potražite ga na internetu, šanse su takve da ako su program ili aplikacija nelegalni, nećete moći da ih verifikujete na internetu.

Potražite opcije za zaštitu privatnosti

Većina internet pretraživača imaju funkcije za privatnost koje vam omogućavaju da lako izbrišete istoriju pretraživanja i lične podatke.

Ovo je važno ako računar koristite zajedno sa još nekom osobom, da li u vašoj kancelariji, u biblioteci ili u kompjuterskoj laboratoriji.

Mnogi pretraživači imaju opciju privatnosti ili tzv. ‘private tabs’, što vam omogućava da surfujete internetom bez da ostavite bilo kakav trag o sajtovima koje posećujete.

Koristite robusnu podršku enkripcije

Koristite samo internet pregledače koji podržavaju najnovije standarde šifrovanja SSL i TSL. Ova vrste enkripcije uspostavlja šifrovanu vezu između vašeg pretraživača i sajta koji koristite u kojem osetljivi podaci mogu proći bezbedno.
Zaštita računara i bezbednost na internetu može biti komplikovana i nezgodna stvar. Ali malo znanja i neke jednostavne preventivne tehnike mogu vam pružiti bezbednije pretraživanje u svetu interneta, punom bezbednosnih pretnji.

Ukoliko želite da efikasno zaštitite svoj računar savetujem Vam da koristite neki dobar program za zaštitu računara, a jedan od najboljih je i Bitdefender Total Security 2012.

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s