Radnici fabrike obuće AIDA blokirali Tuzlu – nastavak i preko noći!


 Snimljeno mobitelom oko 02:45 h jutros!

DSC00020

DSC00021

DSC00024

DSC00025

DSC00026

Uglavnom žene. Muškaraca-kuronja nigdje… Makar da pomognu s toplim napicima, kafom ili čajem! A noć je bila veoma hladna! Neko je ženama doturio tople deke. Onako zagrnute strašno ih bilo pogledati! Po danu nisam mogao prići. Bilo zabranjeno!

Jutros rano, čudnovato, policija se držala po strani.

DSC00027

DSC00028

Za svaki slučaj našao se tu i pokoji tuzlanski taksista. Zlu ne trebalo. Svaka im čast. Makar su dali moralnu podršku ovim napaćenim ženama!

DSC00030

DSC00034

DSC00035

Jutro oko 09 h. Sav promet za ovaj dio grada preusmjeren je kroz moju ulicu!

DSC00036

DSC00037

DSC00038

Nakon 24 satne blokade saobraćaja, južna i sjeverna saobraćajnica na zapadnom izlazu iz grada su deblokirane. Radnici Aide postigli su sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva dogovor. Prema  potvrđenim informacijama Vlada TK je ispunila zahtjeve radnika.

 smece_poslije_strajka

Predstavnici Sindikata Fabrike obuće Aida i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona dogovorili su da se uplati jednokratna pomoć radnicima te da će potražiti kupca zbog uspostavljanja proizvodnje.

 smeceaida_nakon_strajka

Za jednokratnu pomoć radnicima potrebno je 170.000 KM a sve će to biti utvrđeno na vanrednoj sjednici Vlade TK zakazanoj za ponedjeljak. S obzirom da se novac do sada nije mogao uplatiti jer su računi Fabrike obuće Aida blokirani a druga firma nije osnovana, postavlja se pitanje kako će uplatiti i obećanih 170.000 KM.

Ako se u naredna tri mjeseca ne uspostavi proizvodnja onda će Vlada TK povezati staž radnicima. Kako je već ranije rečeno za uvezivanje staža potrebno je oko 12 miliona KM pa se postavlja još jedno pitanje kako je to moguće ostvariti.
Naredna tri mjeseca, ne bi trebalo biti novih protesta. Nakon zadnjih tek završenih protesta ostalo je sumiranje šteta koje su nastale blokadom saobraćaja za koje se već govori da su daleko veće od odobrenih 170.000 KM, gorak ukus nakon 26 sati blokade saobraćaja i gomile smeća na do skora blokiranim saobraćajnicama.

3 mišljenja za “Radnici fabrike obuće AIDA blokirali Tuzlu – nastavak i preko noći!

 1. Dado

  Zalosno je ovo stvarno vidjeti , mozete mislit kako him je cim su se usudili na ovaj cin … ja sam imo tako da kazem nesrecu na ovaj dan da prodjem kroz tuzlu , i da vidim sve to , bila je uzasna guzva , tako da smo morali otici nekim oklonim putem da bi sisli u grad , sve je to nevjerovatno uzasno , vidjet a komoli dozvijet !!!

  BH vlasti daj pogledajte malo na obican narod, imamo i mi dusu, znamo da zivimo , nemoram luskuzno ali barem kao normalan narod , da nezaostajem za ostalima , i da nedodjemo na ovaj nivo kao ovi u africi i sl …

 2. taboovoice Autor članka

  Hvala oboma na javljanju i podršci ovim nedužnim ženama, žrtvama nečije sramne politike!
  Da Dinchi…dobro se svršilo. Vidjet’ ćemo sad da li će kanton ispoštovati svoje. Sva sreća nije bilo incidenata dok je bio štrajk a ni služba HITNE POMOĆI nije morala intervenirati!
  ***
  Dado, mora da si išao preko brda Ilinčica. Predpostavljam koji je to uzas bio voziti se tim uskim putem i to u oba smjera jer grad je bio potpuno paralisan!
  Ne bih ni sad bio pisao o štrajku radnika/ca AIDE (i do sad su štrajkali) ali ovolike razmjere blokade grada za svog života nisam do sada vidio.
  Impresionirala me upornost tih žena!
  Svaka im čast!!!

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s