Mirni protest “Žena Srebrenice”


Članice Udruženja “Žene Srebrenice” kao i oni koji podržavaju ovo udruženje u njihovim mirnim protestima održanim danas u Tuzli, izrazili su svoje nezadovoljstvo zbog nekažnjavanja zločinaca u minulom ratu. dzamija_CESMA_TZ_maj_2009
Od ‘Pinge’ do gradske česme, noseći jastučnice sa izvezenim imenima ubijenih, rodbina nastradalih Srebreničana i ostalih podrinjskih mjesta, upozorila je javnost da će za dva mjeseca biti punih 14 godina kako se desio najveći genocid nad civilnim stanovništvom a da niko nijeprocesuiran zbog toga. Neizmjerna je bol onih koji su izgubili najmilije. Za zločince ne postoji adekvatna kazna  ali “Žene Srebrenice” žele bar da se  posmrtni ostaci njima najmilijih i tragično ubijenih, pronađu i dostojanstveno ukopaju.

Teško je živjeti ovim ženama koje u Srebrenici gledaju one koji su u ubijali kako mirno žive i rade dok njihove djece nema. Hajra Ćatić rekla je da ovih dana stalno idu na dženaze nevino nastradalim civilima. Ukopane su žrtve iz Vlasenice, Bratunca, Zvornika, Srebrenice, svaki dan nova je tuga, novo prisjećanje na nezapamćen zločin.

Danas su izrazile i nezadovoljstvo jer je u Hagu nedavno uništena dokumentacija o masovnim grobnicama  jer kako su rekli, nisu imali gdje da čuvaju toliko dokumenata. Realan je strah  da bi tako mogli da unište i druge dokaze a onda gube svaku nadu da će neko odgovarati za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom. I pored silnih problema s kojima se susreću čvrste su u odluci da svakog  jedanestog izađu na ulice Tuzle. tz_kapija_srednjoskolci_Italija_maj_2009

Podršku su im pružili i srednjoškolci iz Italije, grupa od oko 90 učenika, koji su u organizaciji Regije Piemonte doputovali danas u Tuzlu. Radi se o učenicama i učenicima iz svih srednjih škola sa područja Regije Piemonte koji su pobijedili na takmičenju iz oblasti ljudskih prava i kojima je, kao nagrada za njihov uspjeh, organizirano putovanje u Bosnu i Hercegovinu. U pratnji učenika su i predstavnici vlade Regije Piemonte koji su se pridružili “Ženama Srebrenice” u želji da se takvo zlo više nikada ne ponovi.

Objavio S.M. (TUZLARIJE)

Uredio: taboovoice (BOSNARIJE)

Link: http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=29580

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s