Prvog maja stupa na snagu sporazum o viznim olakšicama između Norveške i BiH


Bilateralni sporazum o viznim olakšicama između Kraljevine Norveške i BiH stupa na snagu 1. maja. oslo

Sporazum o viznim olakšicama znači da su procedure prilikom dobijanja viza pojednostavljene. Nekoliko kategorija građana potpuno je oslobođeno plaćanja viza a ostalim kategorijama cijena za vize je smanjena u odnosu na uobičajenu cijenu Schengen vize (60 €). 

Postoji i mogućnost izdavanja vize s više ulazaka i rokom važenja do pet godina za neke kategorije građana, uz ispunjenje dodatnih uslova. Osobe koje imaju diplomatski pasoš ne moraju tražiti vizu za boravak do 90 dana. 

Sporazum će olakšati mogućnost putovanja i kontakata između dvije zemlje te doprinijeti borbi protiv ilegalnih prelazaka granice. 

Norveškim državljanima nije potrebna viza za putovanje i boravak u BiH za period do 90 dana dok su državljanima BiH potrebne vize prilikom putovanja u Norvešku, saopšteno je iz Ambasade Norveške u BiH.

 (objavila Fena)

p.s.

Eh,  jesu se vala i pretrgli…

1 mišljenje za “Prvog maja stupa na snagu sporazum o viznim olakšicama između Norveške i BiH

  1. edinameskovic

    Nikakav potez! Možda dosta norvežana dolazi na ljeto kod nas bilo na more ili na jezera, znači u turističkim aranžmanima! Sumnjam da će veliki broj građana hrliti iz Bosne i Hercegovine ka Norveškoj! Osim naših ljudi izbjeglih tamo ili koji za vrijeme godišnjih odmora dođu par dana da obiđu rodni kraj a onda spucaju na more! Takvi su naši.
    Prema tome, nevidim koliko su pogodnije ove vizne olakšice za nas! Da imam priliku, spičila bih u neku južniju zemlju a ne gore na hladni sjever Evrope. Snijeg mi je više dojadio…

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s