Apel pravosudnim organima u Sarajevu za izricanje maksimalne kazne Tasimu Kučeviću!


                                            SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

                        (PRENEŠENO SA PORTALA TUZLARIJE)

 Referentna grupa Tuzla, mreža devedeset i pet (95) nevladinih organizacija, najoštrije osuđuje fizički napad osuđenika Tasima Kučevića na nezaštićenu građanku S.M., članicu porodice jedne od njegovih žrtava kriminala i prisilne prostitucije, te napad njegovog tjelohranitelja na novinarku Federalne televizije, Vildanu Duran, ispred Suda BiH u Sarajevu.

Tim povodom upućen je apel Općinskom sudu u Sarajevu, Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo i Sudu BiH da koristeći sva profesionalna i moralna pravna sredstva i dosljednost prilikom pravilne primjene zakona, najrigoroznije, sa maksimalnom kaznom zatvora, osude ovaj vandalski čin Tasima Kučevića i njegovih tjelohranitelja.

Članice Referentne grupe Tuzla već niz godina doprinose unaprjeđenju inicijativa za suzbijanje i sankcionisanje nasilja, pružaju pomoć žrtvama i njihovim porodicama, ohrabrujući ih da javno progovore o nasilju i barem djelimično se oslobode posljedica i trauma, koje nose ova negativna iskustva.
Isto tako, već duže vrijeme, naše članice se zalažu za slobodu javne riječi, pružajući u svim segmentima podršku profesionalnim novinarima, cijeneći njihovu hrabrost i moralnu obavezu da o svemu objektivno i tačno izvještavaju javnost.

Posljednji gnusni čin, fizičkog nasrtaja na nezaštićene građanke pred zgradom Suda BiH, u dobroj mjeri je uzdrmao naše dugogodišnje napore i vjeru u sigurnost svih građana u bilo kojem dijelu naše zemlje, a posebno pred institucijom, koja bi trebala biti oličje sigurnosti i pravde.
Stoga, smatramo da bi se izricanjem maksimalne kazne zatvora za počinitelje poslala jasna poruka svim kriminalcima i nasilnicima, a građanima, barem djelimično, vratila sigurnost i vjera u postojanje prav(ed) ne države.
Maksimalna zatvorska kazna biće ujedno i prilika da se isprave propusti načinjeni prilikom obezbjeđivanja Suda BiH i njegovog okruženja, prije i za vrijeme izricanja presude Tasimu Kučeviću.

Radna grupa za psiho-socijalnu podršku
Referentne grupe Tuzla

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s