Slučaj Ahmedinović


Napad na novinarku RTV Slon Editu Muharemagić

 

 

Refik Ahmedinović, poslanik Socijaldemokratske partije je prije nekoliko dana upao u prostorije RTV SLON i izgalamio se na novinarku ove kuće Editu Muharemagić. Redakcija informativnog programa u subotu je poslala dopis Antikorupcijskoj komisiji TK dopis u kojem traži od Refika Ahmedinovića, kao predsjednika ove komisije, odgovor na određena pitanja o radu te komisije.Ahmedinović je nenajavljeno upao u prostorije RTV SLON i počeo galamiti na novinarku Muharemagić postavljajući joj pitanja da li je ona poslala sporni dopis, zašto ga je poslala faksom, zašto ga nije nazvala telefonom, nakon čega su uslijedile optužbe i uvrede da je ista pristrasna, bezobrazna i da je tek počela da živi, da ne zna ko je on, da će je prijaviti direktoru, Skupštini TK, Antikorupcijskoj komisiji, mašući pri tome plavom kovertom koju je držao u ruci.Uplašena i na očigled svih kolega izvrijeđana te ne znajući da li će Ahmedinović upotrijebiti fizičku silu, novinarka Muharemagić je uzevši nekoliko različitih dopisa pokušala objasniti Ahmedinoviću da je riječ o standardnoj proceduri slanja dopisa na što se ovaj nije obazirao i nastavio je sa galamom. Sve se dešavalo pred dva prisutna svjedoka, novinarkom Indirom Arnaut i urednikom Dinom Durmićem.
Novinarka Muharemagić zamolila je Ahmedinovića da sve što ima da kaže, učini to pred kamerom no isti je to odbio povišenim tonom.

O svemu su obaviješteni pripadnici MUP-a TK koji su došli na mjesto događaja i sačinili službeni zapis. Trenutno prostorije RTV SLON obezbjeđuju pripadnici Policije.

 

Reakcije-nastavak…

01.04.2009.

 

Kolege podržale Ahmedinovića!

U zaključcima koje su usvojili navodi se da Komisija podržava slobodu medija i radi potpuno javno i transparentno…

Zbog incidenta koji se dogodio prekjučer u redakciji RTV Slon u Tuzli, tokom kojeg je poslanik SDP-a u Skupštini TK Refik Ahmedinović verbalno napao novinarku te kuće Editu Muharemagić, jučer je zasjedala Antikorupciona komisija čiji je Ahmedinović predsjednik.

Članovi Komisije na čiju adresu je upućen za njih sporni dopis RTV Slon stali su uz Ahmedinovića. U zaključcima koje su usvojili navodi se da Komisija podržava slobodu medija i radi potpuno javno i transparentno.

Zbog Ahmedinovića je zakazana i vanredna sjednica Predsjedništva SDPBiH.

– Partija me osudila i neka je. Danas ću im predočiti sve činjenice i ako se ispostavi da sam kriv, neka me i sankcioniraju – kazao je Ahmedinović.

 

 Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) najoštrije osuđuje verbalni napad Refika Ahmedinovića (poslanika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona) na Editu Muharemagić, novinarku RTV Slona u Tuzli.

“Svaki napad na novinare i njihovu profesiju je nedopustiv za SDP bez obzira o kome se radilo!

Predsjedništvo SDP će detaljno razmotriti ovaj napad i poduzeti sve mjere kako se ova ili slična situacija nikada više nebi ponovila i po potrebi mjere sankcije protiv osobe koja je izazvala.

Predstavnici SDP-a su kontaktirali Editu Muharemagić te joj uputili javno izvinjenje uz oštru ogradu od incidenta koji se desio”, saopštio je Centar za informisanje SDPBiH.

Advertisements

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s