CIPS afera još aktuelna…


Uhapšeni visoki  dužnosnici bijeljinskog CJB-a sipa

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ovih dana izveli su u Bijeljini novu akciju na suzbijanju zloupotrebe CIPS sistema, te zbog nezakonitog izdavanja ličnih dokumenata uhapsili tri osobe, od kojih su dvije na rukovodećim mjestima u tamošnjem CJB.

Uhapšeni su Goran Đelmić, načelnik Sektora uniformisane policije CJB Bijeljina, njegov kolega Tomo Mačar, te Dragana Knežević, policijska službenica pri CIPS-ovim uredu u Bijeljini, koja je hapšena i u prošlogodišnjoj akciji.

Mreža pomagača

Akcija je provedena po nalogu Tužilaštva BiH koje od početka radi na raskrinkavanju organizovanih grupa koje su omogućile brojnim kriminalcima ali i haškim optuženicima te sumnjivcima da dođu do novog identiteta i tako izbjegnu izlazak pred lice pravde.

Pored hapšenja, pripadnici SIPA su pretresli objekte osumnjičenih policajaca te izuzeli određenu količinu dokumentacije koja je poslana na vještačenje, a ovih dana bi trebala biti donesena odluka da li će biti zatraženo njihovo pritvaranje.

Boris Grubešić, portparol Državnog tužilaštva, kazao nam je da je akcija izvedena u pet sati, te da su na razgovor pozvane još dvije osobe osumnjičene za zloupotrebe CIPS sistema. Riječ je o policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske koji rade na rukovodećim pozicijama u Banja Luci i Bijeljini. Jedan od njih je, nezvanično saznajemo, Dragi Milošević, koji je jedan od čelnih ljudi u Upravi krim-policije MUP-a RS-a.

Posljednja akcija dio je istrage koja je u toku a koju provodi Tužilaštvo BiH, Posebni odjel za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju! Istraga je pokrenuta nakon prijava o korumpiranosti policijskih službenika koji rade na CIPS sistemima u nekoliko BiH gradova.

Akcija je povezana sa istragom protiv osoba osumnji­čenih za pružanje pomoći haškim optuženicima.

Pripadnicima SIPA su pomagale kolege iz MUP-a RS-a, EUPM, koji je od početka involviran u ovu istragu, te ima savjetodavnu ulogu.

Iako još nije zvanično poznato kakvu su tačno ulogu Đelmić i Mačar imali u CIPS aferi, pretpostavlja se da nije puno drugačija od one zbog koje su prošle godine uhapšeni Vasilije Savić, načelnik Sektora krim-policije CJB Bijeljina, te komandir srebreničke policije Željko Vidović.

Njima je pritvor određen jer je istraga pokazala da su određenoj osobi pribavili lažne dokumente i pasoš na lažno ime, a što su uredno i naplatili.

Novčane naknade

U pritvoru je svojevremeno bila i ponovno uhapšena Kne­ževićeva, koja je zajedno sa Milinkom Ćeranićem, Snje­žanom Milić i Mlađenkom Komarica, službenicima pri CIPS-u u Bijeljini, izrađivala veliki broj ličnih dokumenata iako je znala da se oni izdaju na osnovu lažnih dokumenata.

Ovi službenici su usko surađivali sa Slavišom Trifunovićem i Krstom Jokićem, koji su pronalazili mušterije zainteresovane za novi identitet i spremne da ga plate. Te novčane naknade Trifunović i Jokić su dijelili sa policijskim službenicima u CIPS-ovim uredima.

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s