Crni dani za BiH dolaze …


U prva tri meseca ove godine su se kupovale samo osnovne namirnice od brašna i mlijeka jer se radi o najnužnijim proizvodima a opala je prodaja luksuznih proizvoda npr. automobila. Također, sve manje građana se odlučuje novac trošiti na putovanja ili izlete.

Pad kupovne moći će se osjetiti prilikom plaćanja režija, gdje se veliki broj građana odlučuje za izmirivanje samo onih za koje postoji mogućnosti isključenja, dok plaćanje ostalih odgađaju. Po meni, Bosna i Hercegovina je u blagoj recesiji već preko desetak godina ako ne i više.

Uprkos činjenici da se već godinama nalazimo u lošoj finansijskoj situaciji, velika finansijska kriza će zahvatiti i našu zemlju iz razloga što naši građani imaju najmanju platežnu moć u regiji.  
Recesija će našu zemlju pogoditi u drugoj polovici godine jer još uvijek postoje kakve-takve zalihe prošlogodišnjih proizvoda.

Zastrašujuća je činjenica da je potrošačka korpa za četveročlanu porodicu u januaru iznosila 649 maraka. Naglašavam kako se radi samo o iznosu koji je ta porodica morala izdvojiti da se prehrani. Dodajem kako je upitno koliko porodica može sebi priuštiti da za prehranu izdvoji spomenutu svotu.

Važno je spomenuti kako je u našoj zemlji potrebno čak 40 posto prihoda izdvojiti za prehranu, dok je u zemljama EU taj postotak znatno manji, oko 15 posto
.

 

(koristio statistike Udruženja za zaštitu potrošača BiH). Ja čudne li statistike!!!

2 mišljenja za “Crni dani za BiH dolaze …

  1. taboovoice Autor članka

    Tačno. Znam za razmjere ratnog OSIROMAŠENJA ali kad je recesija u pitanju, nikad se sa njom ne zna! Rat sam nekako i prebolio i spadanje s konja na magarca. Da li ću i ovo izdržati ili otići u grob-mezar kao sanjar, vidjet’ ćemo!
    Hvala na javljanju!

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s