Fenomen nakurnjaka


Svojatanje termina NAKURNJAK  ili originalna naša bosanska izmišljotina?! Da se ne bi desilo isto kao i sa svojatanjem TORNJAKA!

Pogledajmo nekoliko komentara…

nakurnjakDeo muške odeće koji je štitio od zime. Bio je poznat stanovnicima dinarskog pojasa srednje Bosne i Crne Gore, posebno onima koji su živeli na visokim planinama. heklaDevojke su plele po jedan, obavezno od čiste runske vune i nosile u miraz sa ostalom opremom (košuljama, rukavicama, čarapama). Šare su izvodile kao ćilim vijugama od raznobojnog vunenog pletiva na pet igala. Neke su plele uzduž, neke popreko, plele a nisu znale koliki treba. U Etnografskom muzeju u Beogradu nalaze se dva nakurnjaka. Prvi je dugačak 19 cm, oblika levka oivičenog otvora naboranog vunenom čipkom, kroz koju je provučena dvobojna uzica koja služi da se nakurnjak vezuje oko struka. Pleten od bele domaće vune, ukrašen crvenom, narandžastom, žutom, plavom i vunenom pređom u obliku horizontalnih pruga. Drugi primerak nalikuje na zmiju i otkupljen je u okolini Rožaja u Crnoj Gori. (srbijanska verzija)

nakurnjak_2Bila je neki dan emisija o tome, žene pletu nakurnjake, pakiraju ih i prodaju turistima.
Na svakom pakiranju ima objašnjenje.
Prema njima svaka je buduća mlada morala isplesti nakurnjak za budućeg muža a mjera joj je bila mlinac za kavu (kažu oni poveći).
I zato su Ličani bili omiljeni vojnici na dvoru u Austriji.

E sad koliko tu ima istine a koliko lovačkih priča…
Ali eto nije nam kravata samo hrvatski brand prepoznatljiv u svijetu, znaju Letovci šta se prodaje… (hrvatska verzija)

                                   Bjelašnici u pohode

 

U potrazi za nakurnjakom

Kakvo god da je vrijeme dolje u sarajevskoj kotlini, na Bjelašnici je uvijek drugačije. Bilo da je hladnije ili toplije, ali vazda radikalno drugačije. I zato što je drugačije, drugačije se i zove. Tako se i malo lijepih dana u ova doba godine svugdje u svijetu zove miholjsko, samo na Bjelašnici Muratovo ljeto. Kako god da mu je ime, to vrijeme je najidealnije za istraživanje fenomena ove lijepe bosanske planine…pa i NAKURNJAKA… ccc

Dirlikanje nakurnjak3

Planinari sigurno nisu veći poznavaoci lokalnih prilika i ovdašnjih fenomena od stanovnika planine, samo su na razgovor o svakoj pa i ovoj temi daleko spremniji razgovarati. To je taj duh koji se u dugim zimskim noćima po planinarskim domovima znao raspaliti do neslućenih razmjera. E, to su prava mjesta i prilike u kojima se bez podozrenja može dokučiti srž svakog planinskog problema. Svakako uključujući i nakurnjak.

Oko njegovog porijekla mišljenja su podijeljena. Jedni tvrde da je nakurnjak na Bjelašnici star koliko i stećak, dok drugi zagovaraju mišljenje da je nakurnjak na Bjelašnicu stigao sa Čemerna kod Gacka i da je na Bjelašnici toplo i objeručke primljen. I da se još dâ naći na Kupreškoj visoravni, što je lako vjerovatno jer i tamo zna hladan vjetar zapuhati kao malo gdje drugdje. Na Bjelašnici se odomaćio vrlo brzo i postao sastavni dio lokalnog folklora, pa su ga, kažu, djevojke u ruhu nosile kad bi se udavale. Pleo se u svim bojama i dezenima, a beli je među djevojkama bilo i takmičenja koja će svome dragom ljepši nakurnjak isplesti. Postupak uzimanja mjere se zvao dirlikanje. Bez dirlikanja bi mu dužina bila pletena po želji pletilje, a korisnik bi ga poslije prilagođavao mjeri.

Do sada nije zabilježeno da je nekad ispleten prekratak i pretijesan nakurnjak, pleli su se uglavnom brojevi od XL do XXL. Zbog toga što slično izgledaju, neki su skloni današnji kondom nazvati modernom verzijom nakurnjaka, međutim, funkcije jednog i drugog se suštinski razlikuju da se nikako ne mogu porediti. U planinarenju je do sada kondom bio upotrebljiv jedino kao ambalaža prilikom transporta domaće sarme i nikad nije doživljavan kao dio obavezne alpinističke opreme.

Da bi se navukao kondom, prvo se, je li, mora skinuti nakurnjak, a varijanta u kojoj bi se kondom nosio kao potkošulja ispod vunenog nakurnjaka nije nikad bila na razmatranju u planinarskom domu Stanari na Bjelašnici.

Nisvet Džanko-Magazin DANI

(bosanska verzija)

Komentariši

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s