Mitar je do smrti vjerovao u BiH zacrtanu na ZAVNOBiH-u!


Mitar-sahrana

U Velikoj Sali Centra za kulturu u Doboju održana je komemorativna sjednica jednom od posljednjih živih vijećnika AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a Mitru Subotiću u prisustvu brojnih poštovalaca njegovog lika i djela.

Od Subotića su se, prigodnim obraćanjem, oprostili predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR Općine Doboj Bogdan Nikolić, predsjednik OO SDP-a Doboj i potpredsjednik RS Enes Suljkanović, te predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a KS Ibrahim Durmo.

Mitar Subotić je dao ogroman doprinos u očuvanju državnosti BiH. Nije krio razočarenje u ponašanje aktuelnih političara prema svojoj državi. Duboko je vjerovao u svoje ideale, u potrebu očuvanja BiH na principima ZAVNOBiH-a. Smatrao ih je odgovornim za narušavanja skladnog života naših naroda. Smatrao je da bratstvo i jedinstvo nisu isprazne i prevaziđene floskule, nego način života svih ljudi u BiH. Neka mu je lahka zemlja bosanska – kazao je Durmo.

Komemorativnoj sjednici su prisustvovali i potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić, ministar obrazovanja FBiH Damir Mašić, poslanik u NSRS Amir Zahirović i mnogi drugi.

Sahrana je obavljena na mjesnom groblju u Osretku kod Doboja.

Komentariši